Als je online zoekt op tips voor een goede pitch, word je overladen met artikelen, stappenplannen en lijstjes met do’s en don’ts. Voor netwerkclub Open Coffee Zwolle nam ik vanuit mijn werk als presentator en dagvoorzitter plaats in de jury van De Pitches. Ondernemers mochten hier hun bedrijf komen pitchen. Samen met communicatiespecialist Geert Zomer voorzag ik de ondernemers van constructieve feedback. Hieronder vijf tips die je wellicht nog niet eerder had gehoord. Doe er je voordeel mee!

TIP 1

Sla de begroeting over. Grote kans dat je de opdrachtgever, netwerkrelatie of potentiële klant al hebt begroet met ‘Goedemorgen’ en ‘Goedemiddag’ toen je binnenkwam. Voor een pitch is het niet nodig. Een pitch hoort kort en krachtig te zijn, denk aan 1 of 2 minuten. Het is enkel een beleefdheid, wat heel netjes is, maar het snoept onnodig tijd van je pitch op én een mogelijkheid om verrassend te beginnen.

Voorbeeld: start in plaats daarvan met een grappige anekdote of een mooie vraag waardoor je mensen na laat denken over wat jij doet. Als mediator kun je vragen of mensen wel eens een conflict of ruzie hebben meegemaakt die niet op te lossen bleek. En ben je een artiest? Laat zien wat je kan of laat het horen!

TIP 2

Vertel een verhaal. Als er iets is waar je publiek mee in de kladden kan grijpen, is het wel storytelling. Ik gebruik het ook in mijn werk om sprekers aan te kondigen en het is een tool die sprekers zelf ook vaak toepassen in bijvoorbeeld een lezing. Al sinds mensenheugenis vertelt de mens verhalen. En nog steeds zijn we er vatbaar voor, we hangen sneller aan iemands lippen.

Voorbeeld: er was eens een pitch die begon met ‘Er was eens…’. De start van zo’n zin heeft meteen je aandacht, alsof je weer als zesjarige op bed lag terwijl je vader een sprookje voorlas. Hetzelfde effect krijg je wanneer je iemand vertelt: ‘Nou, wat ik nu toch heb meegemaakt… Gisteren was ik met een vriendin…’ Gebruik dus een opbouw in je verhaal en laat voor een goede opname van jouw woorden af en toe een stilte vallen.

TIP 3

Eindig met een call-to-action of… een weggever! Een pitch is een eerste kennismaking en geeft niet direct garantie op verkoop. Door te eindigen met een call-to-action zoals ‘Op mijn website ferlamedia.nl vind je een trailer met mijn laatste werk’ geef je jouw publiek een inkijkje in wat je te bieden hebt, maar ligt de actie nog steeds bij hen. Door iets weg te geven, toon je initiatief, kan je op een originele manier jouw product of dienst of dienst onder de aandacht brengen en hoeft de luisterende partij niet de eerste stap te zetten. Waardering wordt altijd gewaardeerd!

Voorbeeld: een dame die poëziealbums opnieuw leven in wil blazen, kwam het podium op met een tasje. Gedurende haar pitch was ik enorm benieuwd naar wat daar inzat. Aan het einde van haar pitch deelde ze mee dat iedereen een poëziealbum als cadeau meekreeg. Mooie manier om haar boodschap te verspreiden!

TIP 4

Kom dicht(er)bij je publiek. Een pitch houden is voor veel mensen eng, ongemakkelijk of gewoonweg onbekend terrein. Letterlijk afstand van je publiek houden is hiervan een logisch gevolg. Toch raad ik je aan om eens dichterbij je publiek te komen. Loop naar ze toe, wijs ze aan als je iets persoonlijks benoemt dat iedereen herkend of geef een instructie. Behoud ondertussen oogcontact, maar zonder te staren. Je maakt geheid meer indruk en maakt verbinding met je publiek, misschien wel een potentiële klant. En net als met een sollicitatiebrief geldt de regel: wees onderscheidend, val op en laat zien wat je te bieden hebt.

Voorbeeld: een mindsetspecialist deed een stap naar voren toen hij de woorden: ‘en dat is de eerste stap in het proces’ uitsprak. Beeldend! Een animator liep wat naar voren en vroeg iemand in het publiek: ‘Ik ga je wat vragen. Je hebt 10 seconden de tijd om een softijsje te beschrijven.” Diegene was direct betrokken bij deze presentatie en ook de rest van de zaal lette meteen goed op.

TIP 5

Maak je pitch rond! Als je wel eens een column leest, weet je wat ik hiermee bedoel. Veel columns beginnen met een bepaalde situatie, vraag of verwijzing naar iets of iemand. Vervolgens is dit de aanleiding om dieper op het onderwerp in te gaan en aan het einde komt de columnist terug op datgene dat aan het begin is beschreven of benoemd. In je pitch kun je dit bijvoorbeeld toepassen door een raadsel, instructie of vraag te stellen, waar je aan het einde van je pitch weer op terugkomt.

Voorbeeld: een pitch van een uitvaartbegeleider begon met de vraag of je je geboorte nog kon herinneren en hoe dat eigenlijk verloopt. Haar verhaal ging over die bijzondere momenten in ons leven gevuld met liefde, verdriet en dierbaren. Ze eindigde heel mooi met hoe de dood ook zo’n moment kan zijn en wat zij daarin kon betekenen. Zie je? Het verhaal is daarmee mooi rond en laat zien dat deze persoon kennis van zaken heeft.

 

Weet jij nog andere goede tips die je niet zo vaak hoort of die gewoon onmisbaar zijn? Laat het me weten!

Deze blog is tot stand gekomen door mijn deelname als jurylid in het vakpanel van De Pitches: een jaarlijks terugkerend evenement van netwerkclub Open Coffee Zwolle en bevat feedback van zowel mij als vakgenoot Geert Zomer.