Evenementen kunnen niet zonder publiek. En hoewel de programmering top moet zijn, de locatie passend en de dagvoorzitter fit for the job, is het het publiek dat het evenement maakt. Zelf zeg ik in de voorbereiding vaak: “Het draaiboek is een leidraad. Er is één onzekere factor: het publiek.” Ik ben totaal geen voetbalfanaat, maar zeggen ze daar ook niet “De bal is rond”? Precies. Je kunt goed voorbereid zijn, maar nog steeds kan er van alles gebeuren. En dan is het goed dat je een dagvoorzitter hebt die alles in goede banen leidt!
Of je publiek nu is uitgenodigd op naam of dat ze binnenkomen via kaartverkoop: je hoopt op voldoende geïnteresseerde mensen. Daarnaast richten evenementen zich vaak op een specifiek publiek, bijvoorbeeld vanuit een bepaald vakgebied of vakgebied. En je wil dat het publiek zich welkom voelt. Dat iederéén zich welkom voelt.
Ik kreeg hierover pas een mooi inzicht in mijn rol als dagvoorzitter dat ik graag met jullie wil delen. Tijdens de allereerste editie van Zwolle Pride eind augustus, leidde ik een diversiteitssymposium. Acht gasten en een zaal vol geïnteresseerden van all walks of life. Het onderwerp? De diversiteit op de werkvloer, in hoeverre dit er is, waarom dit belangrijk is en de volgende stap naar inclusiviteit. Oftewel, dat iedereen meedoet en er echt hoort.
Naderhand kwam ik in gesprek met Willem Scheffer, ervaringsdeskundige en adviseur op het gebied van Toegankelijkheid en Inclusie bij de gemeente Kampen. Hij vroeg of ik wel eens had nagedacht om een doventolk te betrekken bij een evenement. En nee, dat had ik niet. Net als geen van de evenementen waar ik tot nu toe voor ben ingezet als dagvoorzitter, presentator of gespreksleider. Het zette mij aan het denken. Voor locaties denkt men nog vaak wel aan rolstoeltoegankelijkheid… maar hoe zit het met de ruim 1 tot 3 miljoen Nederlanders die doof of slechthorend (bron: Hoorwijzer en Doof.nl) zijn?
Het is een gegeven dat je niet zo snel denkt aan datgene dat je zelf niet hebt. Daarom is het goed dat ik deze tip meekreeg, want ook onder de dove en slechthorende mensen zit publiek voor een evenement. Als dagvoorzitter ben ik mij ervan bewust dat je introverte, extravert en ambiverte mensen in de zaal hebt zitten. Lang niet iedereen voelt zich geroepen om mee te doen door vragen te stellen of zich in de discussie te mengen. Echter zijn er ook altijd mensen die misschien wel willen, maar niet durven of kunnen. Of zien dat ze er niks van meekrijgen, omdat ze doof en slechthorend zijn. Ook die mensen wil ik altijd graag de kans geven om zich uit te spreken. Als we het over inclusiviteit hebben, moeten we deze groep niet vergeten. Het publiek is namelijk echt iedereen.